Αφιέρωμα της Εφημερίδας Υπαιθρος Χώρα
για το Εδαφολογικό Εργαστήριο του ΣΑΜΨΟΥΣ Α.Σ.
Πιερία: Σύγχρονο εδαφολογικό και φυλλοδιαγνωστικό εργαστήριο απέκτησε ο ΑΣ Σαμψούς
Πρόκειται για μια καινοτόμο υπηρεσία, που την προσφέρει στους παραγωγούς του
Ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων των μελών του κάνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σαμψούς Πιερίας, που παραμένει πιστός στην αποστολή του να στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς.
Πριν από 18 χρόνια, είχε δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις του στην Κατερίνη ένα εδαφολογικό εργαστήριο, κάνοντας βασικές αναλύσεις που αφορούσαν τα καπνά, ενώ στο πέρασμα των χρόνων επέκτεινε τις υπηρεσίες του, προχωρώντας και σε άλλες καλλιέργειες. Τελευταία, ο ΑΣ Σαμψούς έχει εκσυγχρονίσει και εξοπλίσει το εργαστήριο με όργανα και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, αποτελώντας μια ολοκληρωμένη λύση για τις ανάγκες των αγροτών, όχι μόνο των μελών του συνεταιρισμού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Στο εργαστήριο, έκτασης 150 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνεται ειδικό τμήμα αναλύσεων εδάφους, φύλλων και νερού, παρέχοντας άμεσες και εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους παραγωγούς. Την επιστημονική εποπτεία έχει ο καθηγητής Εδαφολογίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Μπαρμπαγιάννης, ενώ διαθέτει καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
«Η συνολική επένδυση κόστισε περίπου 300.000 ευρώ και ήρθε να αναπληρώσει το κενό των σχετικών εργαστηρίων που υπήρχε στην Πιερία. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, πήραμε, όμως, το ρίσκο και το υλοποιήσαμε», τονίζει το μέλος του ΔΣ του συνεταιρισμού και πρώην πρόεδρος, αλλά και από τους πλέον έμπειρους συνεταιριστές της περιοχής, Πασχάλης Κατσάρας.
Ενδιαφέρον για αναλύσεις
Το Εργαστήριο καλύπτει λύσεις για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής και εγγυάται τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα προς όλους τους αγρότες. Όπως λέει ο κ. Κατσάρας, στην αρχή γίνονταν βασικές αναλύσεις πάνω στα καπνά, ενώ αποφάσισαν να μπουν σε όλες τις καλλιέργειες, αγοράζοντας σύγχρονα και αξιόπιστα μηχανήματα.
«Οι περισσότερες αναλύσεις γίνονται για το έδαφος, όπως και για τα φύλλα σε ελιές, ακτινίδια και ακρόδρυα. Τα παρακολουθούν συνεχώς οι παραγωγοί, γιατί από εκεί βγαίνει η πρώτη προσέγγιση για το τι χρειάζεται το φυτό. Ιδίως το ακτινίδιο χρειάζεται πολύ τακτικές αναλύσεις, γιατί εάν αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία, η ανάλυση βρίσκει αμέσως τι απαιτείται και δίνεται ένα εργαστηριακό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο έμπειρος συνεταιριστής. Και συμπληρώνει: «Από εκεί και πέρα, ο κάθε παραγωγός μιλάει με τον γεωπόνο, ώστε να μη γίνονται άσκοπες αναλύσεις και προκληθεί ζημιά στην καλλιέργεια, αφού τα φυτά είναι πολύπλοκος οργανισμός».
Με τη νέα αυτή υπηρεσία που προσφέρει, ο ΑΣ Σαμψούς αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του στην αγροτική κοινότητα, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των προϊόντων της περιοχής. Όπως τονίζει ο συνεταιρισμός, με τις αναλύσεις εδάφους, φύλλων και νερού επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγής, καλύτερη ποιότητα προϊόντων και μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι σήμερα ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα.
«Όταν το φυτό έχει αυτά που χρειάζεται, σαφώς θα υπάρχει καλύτερη παραγωγή και η ποιότητα θα είναι καλύτερη, ενώ το κόστος θα μειωθεί, γιατί δεν θα ρίχνει άσκοπα εφόδια ο αγρότης. Επιπλέον, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Έρχονται αγρότες από την Πιερία, αλλά και άλλους γειτονικούς νομούς, γιατί ως συνεταιρισμός έχουμε και καλύτερες τιμές, αλλά και γιατί εγγυόμαστε την αξιοπιστία. Λόγω απουσίας των σχετικών εργαστηρίων, κάποιες φορές οι παραγωγοί έδιναν δείγματα, ενώ δεν είχαν άμεση επαφή με το εργαστήριο και δεν μπορούσαν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από τα αποτελέσματα. Εδώ μπορούν να δουν πώς γίνονται οι αναλύσεις, να μιλήσουν με το εξειδικευμένο προσωπικό, τον επιστημονικά υπεύθυνο του εργαστηρίου, αλλά και τον γεωπόνο του συνεταιρισμού», επισημαίνει ο κ. Κατσάρας.
Στροφή στα ακρόδρυα και σχέδια για βιοτεχνία
Ο ΑΣ Σαμψούς ιδρύθηκε το 1982 και κύριος σκοπός του ήταν η αγορά, η επεξεργασία και η εμπορία των καπνών της περιοχής. Παλαιότερα, ως καπνικός συνεταιρισμός, αριθμούσε 1.500 μέλη. Αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προϊόν, αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών, που οδήγησαν αρκετούς παραγωγούς είτε στην έξοδο από το επάγγελμα είτε στην αντικατάσταση των καπνών με ακρόδρυα και, κυρίως, αμύγδαλα και καρύδια, που αποτελούν τη νέα καλλιέργεια στην περιοχή, των οποίων η συγκομιδή γίνεται μηχανικά. «Είμαστε στη διαδικασία να εγγράψουμε νέα μέλη, που ασχολούνται με τα ακρόδρυα. Έχουμε αγοράσει οικόπεδο και ξεκινούμε και μια βιοτεχνία για τη μεταποίηση των αμύγδαλων, σε πρώτη φάση, μέσα από το Leader που έχει καλύτερη επιδότηση. Ελπίζουμε σε έναν χρόνο να έχει υλοποιηθεί το σχέδιό μας και να συγκροτηθούν ομάδες παραγωγών», σημειώνει ο κ. Κατσάρας.
Και καταλήγει: «Θέλουμε να δώσουμε μια ολόκληρη γκάμα υπηρεσιών στον παραγωγό, γιατί το σκεπτικό μας είναι να τον συμβουλεύσουμε εάν είναι το χωράφι κατάλληλο για να καλλιεργηθεί, στα θέματα παραγωγής και στη συνέχεια να μπορούμε να αξιοποιήσουμε το προϊόν του. Να έχουμε μια ολόκληρη αλυσίδα υποστήριξης προς τον παραγωγό».
Σήμερα, στα ημιορεινά της περιοχής της Κατερίνης, εκεί όπου άλλοτε ανθούσε η καπνοκαλλιέργεια, υπάρχουν 3.500-4.000 στρ. με ακρόδρυα, περίπου 50.000 δέντρα. Αντίθετα, η καλλιέργεια των καπνών βαίνει μειούμενη κάθε χρόνο, με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Από τα περισσότερα από 20.000 στρ. με καπνά που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν απομείνει μόλις 4.000 στρ. Ο ΑΣ Σαμψούς, εκτός από το εξειδικευμένο εργαστήριο, διαθέτει, επίσης, πρακτορείο ασφαλιστικών υπηρεσιών.